Miód wielokwiatowy
- stany
alergiczne dróg oddechowych
-
wyczerpanie fizyczne i psychiczne
- serce i
naczynia krwionośne
Miód gryczany
- układ
krążenia, miażdżyca
- wątroba i
działanie odtruwające
-
niedokrwistość z niedoboru żelaza
Miód lipowy
- górne i
dolne drogi oddechowe
- serce i
układ krążenia
- układ
nerwowy, stres
Miód nektarowo-spadziowy
- stany
wyczerpania fizycznego i psychicznego
- serce i
układ krążenia
Miód spadziowy z drzew iglastych
- dolne
drogi oddechowe
- przewód
pokarmowy, zaparcia, biegunki
- choroby
serca i naczyń,
- nerwice
Miód spadziowy z drzew liściastych
- nerki i
drogi moczowe
- wątroba i
drogi żółciowe
- przewód
pokarmowy, jelita
Miód wrzosowy
- nerki i
drogi moczowe, gruczoł krokowy
- stany
zapalne jamy ustnej i gardła
- stany
zapalne żołądka i jelit
Miód akacjowy
- zaburzenia
przewodu pokarmowego
- nerki i
układ moczowy
-
przeziębienia
Miód rzepakowy
- wątroba i
drogi żółciowe
- serce i
naczynia wieńcowe
- stany
zapalne
- stany
zapalne dróg oddechowych
*Źródło:
prof. dr hab. Bogdan Kędzia, mgr E. Hołderna-Kędzia, Miody odmianowe i ich zdrowotne walory.
Brak komentarzy:
Nowe komentarze są niedozwolone.